Ibiza-strandjes

Boek een private Hike naar een van deze of andere geheime strandjes van Ibiza met gids Lucien. Op Nr. 1 staat de Atlantis Hike in combinatie met de sunset bij Es Vedra. Boek bij Lucien  +31650415098  /   lucien@ibizapowerspot.com

Op donderdags in 2020 biedt Hiking Ibiza een mooie hike aan naar de tanit caves icm een ontbijt op Ibiza’s nieuwe hot spot HIDDEN in CLa St. Vicente. check out www.facebook.com/hikingibiza

Tien Topstrandjes op Ibiza

Toen ik nog maar net voet aan wal zette op Ibiza om er een bestaan te gaan opbouwen brandde al het vuur van binnen om als een Nederlandse Robinson Crusoe het laatste onontgonnen strandje te ontdekken. Een niet onmogelijke missie als je bedenkt dat er meer dan honderdzestig grotere en kleine stranden zijn. Gewapend met een twaalf jaar oude Duitse wandelgids begon in mijn eerste winter de ontdekkingsreis. En tot op de dag van vandaag wordt ik geroerd, verwonderd en gevoed door dit eiland van de eeuwige lente.

denserra

10. Cala Mestella: Ook de koning moet reserveren
De rij natuurlijke parasolletjes van bamboe en palmbladeren ritselen in een lauw middag briesje. Het plaatje doet denken aan Azië. We zijn aan het einde van de wandeltocht nummer twintig uit het boekje, San Carlos naar Cala Mastella. Het kleine strand is nog geen driehonderd meter breed. Kristalhelder blauw water komt in hypnotiserende golven aanrollen en streelt met een voldane zucht de kustlijn.

Onder een sierlijk gebogen oeroude Algarobe boom ontwaar ik opeens iets wat op het begin van een pad lijkt aan de linkerzijde van de baai. Ik volg al klauterend het pad en al na een paar minuten zie ik de inham. Dan wordt ik in een flits vijftig jaar teruggeworpen. Een goed onderhouden witte vissersboot dobbert bij een houten verweerde steiger waarop een wilde kat zich loom uitstrekt. Authentieke boothuisjes sluiten de kleine inham aan de andere kant af. Het geheel straalt een serene rust uit en ik vraag me verwonderd af of ik nu al het mooiste plekje van Ibiza heb gevonden !

Een robuuste Spanjaard met een Dali snor is bezig op de steiger knopen te leggen in dikke vissers touwen. Als we vragen wanneer hij opent knarst hij in een mix van Castiliaans, Catalaans en Ibicenc: ‘kom in de zomer maar terug en proef ons enige menu, de bullet de peix’. Later kom ik erachter dat het restaurantje naar zijn snor is vernoemd: ‘El Bigotes’. en dat hij ooit de koning van Spanje heeft geweigerd, de arme man had niet gereserveerd !

Mastella2

(De Kok in dit eerste stukje is deze zomer 2015 helaas overleden, een groot gemis voor Cala Mastella en het eiland. Het restaurant is wel nog steeds geopend )

 

9. S’Illot des Renclí : Sexy Latinas en Spanjaarden met baarden
Illot-de-Rencli3Op een bijna zwoele lentedag begin maart lopen we het goed aangegeven pad van St. Joan naar Cala Xaracca. Een wandeling waarbij in die periode de honingzoete aroma van de amandelbloesem in de vallei wordt afgewisseld met helder frisse ski lucht van pijnbomen op de omringende heuvels. Opeens staan we voor een klein en intiem verrukkelijk plekje. Een kleine baai die uit de okergele zandstenen rotsen lijkt uitgehouwd: S’Illot des Renclí. Ooit gemaakt door vissers om hun boten veilig te stellen voor de winterse stormen. In de hete zomers wordt dit hippie strandje echter ingenomen door sexy topless Latinas met stoere tattoo’s en bijna ongezond gebruinde Spanjaarden met Che Guevara baarden. Een lage rots van zandsteen die uitloopt in de zee zorgt voor een natuurlijk windscherm. Het geheel straalt de heerlijk ruige sensuele vrijheid van Ibiza uit. Massatoerisme of mensen met luchtbedden zul je hier niet tegenkomen.

8. Aquas Blanca
Van een goed ingewijde vriendin op Ibiza krijgen we op een zomerse dag de tip de Chiringuito op Auquas Blanca’s te bezoeken. De naam van dit strand in het Oosten is afgeleid van de witte schuimkoppen op de golven die hier bij meer onstuimig weer te zien zijn. Hiervan is op de zinderende zomerse julidag dat we het strand bezoeken geen sprake. De geheime tip is om op het verrassend smalle hoofdstrand rechts op zoek te gaan naar een rots die bijna tot in het water loopt. Al struikelend over zij aan zij liggende zwetende zonaanbidders bereiken we de rots en lopen we door het lauwe zeewater eromheen. Het contrast met het hoofdstrand is opvallend. Om de hoek zijn we getuige van een klein Woodstock at the beach. Vermengd met een milde wietlucht komen opzwepende gitaarklanken van Jimmy Hendrix ons tegemoet. Vergeleken met het hoofdstrand is dit een oase van ruimte met strandvolleybal spelende hippies, naakt zonnende stelletjes en spelende Ibiza kinderen met bloemen in het haar. Verantwoordelijk voor deze prettig gestoorde sixties sfeer is de Argentijnse eigenaar die moeiteloos Led Zeppelin afwisselt met Café del Mar. De goed gevulde en erg gezonde broodjes met Chimmi Churry saus en de totaal zorgeloze relaxedheid van dit unieke strand op Ibiza zorgen ervoor dat we tot ver na zonsondergang blijf hangen.

7,6 en 5. Cala Compte
2013-06-02-1785_Q1Op de website van Skyscanner over de tien mooiste plekken in de Balearen prijkt Cala Compte op nummer een ! Ik lees dat het eigenlijk drie top stranden in een is ! Onze interesse is gewekt en met een rieten strandtas, slippers, factor dertig en genoeg cash reizen we af naar de westkust. Een drukke parkeerplaats vol met stoere 4-wheels en kleine Japanse huurautootjes laten we rechts liggen en we stuiten op een steile houten trap. Deze voert naar het schattige Cala Contita. Inderdaad een Cala met tieten want het blijkt een naaktstrand te zijn. De beukende zomerzon wordt ons al snel teveel en we vervolgen onze weg naar het hoofdstrand.

Sunset Ashram heeft het midden tussen een Chiringuito en restaurant en de gevarieerde menu’s worden kunstzinnig geserveerd in een oase van diepe bassen en gouden zonnestralen. Deze uber lounge tent is gebouwd op het uiterste puntje van de klif en biedt het beste uitzicht op het kleine vierkante zandstrand van Cala Compte. Relatief grote golven komen van twee kanten aanrollen

We sippen aan onze moijito’s en knabbelen aan de Pimientos de Padrones waarvan het zeezout knispert tussen de tanden. Ondanks het indrukwekkende uitzicht is het ons nog te druk dus lopen we verder over de bloedrode harde rotsgrond naar rechts. Na nog twee volle restaurants met kakelende toeristen bereiken we de kleine baaitjes met het helderste blauwe water van Ibiza.

Rood Oranje lage zonnestralen zetten een rijtje boothuisjes met verweerde grijswitte kalk in vuur en vlam. We zien in de verte mensen opgewonden toestromen en zich verzamelen op de kliffen. Ze zullen zo meteen getuige zijn van het grootste wonder van Ibiza. Het ritueel van het vieren van de magische zonsondergang. Loom uitgestrekt beweegt mijn hoofd mee met scholen kleine visjes en zie ik rode anemonen gekleefd tussen roestbruine rotsen. De ondergaande zon verdwijnt langzaam als een geweldige donkerrood oranje sinaasappel aan de horizon. Het applaus van de menigte zonaanbidders luidt een nieuwe opzwepende Ibiza nacht in en wij zeggen onze dank voor een schitterende dag in het paradijs.

Het gerucht gaat dat een superrijke Russische miljardair de hele kuststrook van Cala Compte wil annexeren om hier met een groepje uitverkorenen superrijken privé van de te kunnen genieten. Sunset Ashram is al van hem, en hij lijkt serieus de megalomane ambitie te hebben de zonsondergang te kopen op dit beroemde strand van Ibiza. Wees er dus snel bij !

4 S’Aigua Dolca
Aquas-Dolce1Veel toeristen komen tijdens hun bezoek aan Ibiza niet Noordelijker dan San Juan of de hippie markt van Las Dalias bij San Carlos. Vanaf San Carlos is het echter slechts vijftien minuten naar het uitgestrekte strand van Cala San Vicente. Dit is het breedste strand van Ibiza en er is altijd genoeg ruimte, zelfs in de drukke juli en augustus maanden. Onze ontdekkingstocht van vandaag eindigt echter niet op dit strand. Na een rustgevende wandeltocht door droge rivierbeddingen en over kleine klifpaadjes staan we voor ons paradijsje voor vandaag. Bij de afdaling naar het strandje is enige voorzichtig geboden, maar gelukkig hangt er een touw om ons bij de afdaling te helpen. We zijn vroeg gekomen om zoveel mogelijk zonuren te pakken. S’Aigua Dolca verwijst naar de rustige stroming aan deze kant van Ibiza en maakt het strandje ook prima geschikt voor snorkelen. Als we de picknicktas na enkele uren zonnen openen loopt direct het water uit onze mond bij het zien van de Jamon Iberico, suikermeloen, rijpe avocado’s, het flinke stuk Mancheco viejo, sappige sardientjes in olijfolie en de verse pan de payes. De gekoelde Freixenet Cava tintelt genereus in ons glas en even later ziet ook nog de fles Ibiskus rosé van het eiland het licht. Bon Profit !

3 Cala Recuita, zuidelijker kan niet
We besluiten vandaag op zoek te gaan naar het meest Zuidelijke geheime strandje van Ibiza : Cala Recuita. De wandeling van dertig minuten vanaf homo strand Es Cavallet is goed te doen en we genieten van het goede uitzicht op Formentera dat we op de heuveltoppen hebben. Het strandje ligt vol met bruine slierten, de Posidonia. Een zeeplant die het water rondom Ibiza zuivert. Bij gebrek aan strand gebruiken we dit als ondergrond want dit door Unesco beschermde zeewier rot niet. Het is om die reden verwerkt in de daken van de oude finca’s op het eiland. Bij terugkomst bij de strandtent La Escollera moeten we even op adem komen. De loungebedden vooraan op het zandgedeelte hebben we wijselijk de vorige dag gereserveerd, een must in het zomerse Ibiza om op dit soort plekken ultiem te kunnen chillen. Om een goed gevuld hemels schepje bovenop deze dag te doen bestellen we een heerlijk trio van een met mosterd gevulde en gefrituurde Anchovis, de Anchovies Mami, een verkoelende gezonde Gaspacho en de lokale ossen carpaccio. Een heerlijk tintelend koele Rosado mag hierbij niet ontbreken en….Proost !

2. Welkom in Utopia
UtopiaEen geheim strandje op Ibiza met de naam Utopia moet bij voorbaat al thuishoren in deze lijst. Toch is een bezoek natuurlijk ook noodzakelijk en we zijn heus niet te beroerd om die zware taak op ons te nemen. Een kenner tipte ons dat we een klifpad moeten zien te vinden aan de linkerkant van Puerto de San Miguel. Als we na tien minuten kuieren Utopia plotseling zien liggen worden we overvallen. Door een aan extase grenzend vakantiegevoel ! Tussen gifgroene pijnbomen doet het blauwe glasheldere water bijna pijn aan onze ogen. De schoonheid en intieme uitstraling van de kleine baai geeft ons een uitverkoren gevoel op dat moment op die plek te mogen zijn.

Utopia doet haar naam volledig eer aan. Iedereen wordt door Maria, de eigenaresse van de kleine Chiringuito, als gelijke behandeld. Ze zal voor elke gast eventueel tijd uitrekken, en dat is in Ibiza meestal veel. Na een heerlijke eeuwigheid van wegdommelen in geluk staan de vers gegrilde en met groffe korrels zeezout bestrooide Sardinas XL voor onze licht verbrande neuzen. Dé ultieme plek om geheel te onthaasten, waar de in de hoeken geplaatste loungebedden ons zeker bij gaan helpen. Er zijn er maar een paar dus kom vroeg, neem je favoriete boek en snorkel spullen mee, laat je mobieltje thuis en welkom in Utopia !

1.Cala den Serra
Cala-den-SerraVanaf het moment dat we het kleine strandje van Cala Den Serra ontdekten is het ons favoriete strandje. Het is de plek aan zee waar we echt thuis kunnen komen. Op Cala Den Serra passen nog geen dertig blauwe bedjes. Vanaf het gele zand met keien loopt een paadje enkele meters omhoog naar de chiringuito van Nederlander Remi. Samen met zijn Spaanse vriendin zorgt hij met veel liefde voor het hele strandje en lopen zij in de zomer hun benen uit het lijf om het iedereen goed naar de zin te maken. Verrassend genoeg is het nooit helemaal vol, hier is het zelfs in augustus mogelijk rustig te genieten van het kabbelende water en de zon op onze huid. De Sangria op Cava basis smaakt uitmuntend. Ook de volle clubsandwich is niet te versmaden, het is een van de specialiteiten van Remi. De Lunch onder de palmbladeren parasol is een ervaring waar we graag het hele eiland voor doorkruisen. Aangekomen bij het brede zandpad wijst het bordje ons de weg. Vanaf het begin van deze korte wandeltocht naar beneden is de sereniteit en schoonheid van deze baai goed zichtbaar en valt alle spanning van ons af. Ibiza zoals God het ooit bedoelt heeft !

© Lucien Lecarme, februari 2015
(Dit artikel is ook gepubliceerd in de Espana y Mas in Nederland van april – juni 2015)

Espana-Y-Mas