Ongerept Ibiza

Een reis door de tijd : ongerept en onbekend Ibiza

De rotsformatie die voor Es Vedra in zee ligt heeft de vorm van een draak. Met een beetje fantasie zie je vooraan de reusachtige kop met daarachter de rugwervels en helemaal aan de andere kant midden in de zee steekt nog een stukje staart uit boven de golven. Achter deze draak rijst Vedra 386 meter uit de zee en vanaf de zijkant lijkt het geheel op een Sphinx. Naar verluidt de derde Magnetische plek op aarde, na de Bermuda driehoek en Medina.
Es Vedra op Ibiza trekt elke dag, zomer en winter, toeristen aan die zich laven aan haar magnetische puls, een moment van stilte en bezinning zoeken of gewoon aangetrokken worden tot het vaak sublieme schouwspel van de dagelijkse zonsondergang die goed vanaf het platform op de kliffen te zien is. Ik zie dit schouwspel elke dag want ik woon sinds 4 jaar recht tegenover de waarheid, of Es Verdad, de Spaanse verbastering van Es Vedra ! Ik leid veel groepen en families rondom de kliffen, naar de in zee gezonken stad van Atlantis om de hoek zoals de legende verteld, en over het hele eiland naar de mooiste plekjes die de toeristen vaak niet zien. Ik ben 4 jaar geleden bij een bezoek van een week verliefd geworden op dit magische eiland en ontdek het sinds die week in september stapvoets, want wandelen is de beste manier om Ibiza echt goed te leren kennen, haar schoonheid te zien en te voelen, en om haar ritme te beleven. Het landschap met haar witte fincas, piratenwachttorens, waterbronnen en terrassen verteld ook het verhaal van geschiedenis van Ibiza en geloof me, deze geschiedenis van ‘la Isla Blanca’ is net zo rijk als haar natuurpracht.

Ik neem je graag mee op drie van mijn favoriete wandelingen, langs de zoutvelden van Salinas die de geschiedenis vertellen van het “Witte Goud ‘ van het eiland, naar de Geheime stad die de Moren bouwden op de onherbergzame kliffen van Cala Dálbarca en we komen weer terug bij de Magische Rots die we als adelaars vanaf het hoogste uitzichtpunt kunnen bewonderen en die zonder pauze haar hoge vibratie laat resoneren met de zon, zee en sterren.
2014-12-19-0083

Salinas bij Zonsondergang

De vroegere levensader van Ibiza is het zout. Naast het vliegveld dat in 1958 is aangelegd trekken de vlakke zoutpannen van het Parque Natural de las Salinas het oog van de wandeltoerist. De vlakke pannen met lichtroze water zijn afgescheiden door dijkjes en verhogingen. De eerste veroveraars van Ibiza, de Phoeniciers, waren handelsmensen en zij ontdekten dat ingezouten voedsel langer meegaat. Ibiza werd hierdoor een belangrijk opslagpunt in de handelsroute over de Middellandse Zee die vanaf Libië en later Tunesië via Italië en Zuid Spanje en uiteindelijk Marokko op de terugweg ging. Het Ibiza zout was het beste van het Middellandse Zee gebied omdat het zout niet werd aangetast door de ondergrond van klei.
De hoofdweg slingert door de zoutpannen richting het bekende strand van Salinas waar in de zomer mensen bijkomen van het feestgedruis en waar ook de jetset af en toe een strandbedje huurt voor een paar honderd euro. Als in oktober de rust weer neerdaalt over Ibiza strijken overwinteraars neer op Salinas, honderden verschillende soorten vogels voornamelijk uit Afrika, met als meest markante gast de flamingo.
Het is heerlijk wandelen langs de zoutpannen en er zijn in dit gebied diverse wandelingen mogelijk variërend van vlakke familie wandelingen tot de meest uitdagende van het eiland, over 5 flinke heuvels die de Noordkant van het park vormen en beginnen bij Sa Canal, de plek waar het zout vanaf begin 19e eeuw werd afgeleverd om verscheept te worden. Voor die tijd moesten de zoutwerkers naar het verder gelegen Playa den Bossa lopen met 50 kg zout op hun hoofd. Achter het pittoreske kerkje van St. Fransesc midden in Salinas staat een beeld van die zoutwerker, en het is de start van een mooie wandeling met veel variatie langs de mooiste stukken van het park.

fb-backgroundEen standbeeld ter ere van de zoutdrager ( Cargador )

Via de Carer de Es Cargador (het pad van de drager), loopt het zandpad naar de kust, de uiterste rechterkant van het uitgestrekte Playa den Bossa. Hier lagen de boten te wachten op het zout. Er konden geen ezels of paarden gebruikt worden omdat het zout de hoeven aantast, vandaar het zware werk voor de arbeiders midden in de hete zomers en de oogst in september.  Toch was dit een baan voor uitverkorenen, het werken op de zoutvelden was eeuwenlang na 1500 het enige werk dat er was in Ibiza als je geen boer of visser was.
2014-12-14-9929Bij de kust aangekomen staat rechts op een heuvel de Torre de Sal Rosa, of Torre de Es Cargador, een piratenwacht toren. Deze toren is geheel gerenoveerd en in de zomer geopend als museum. Vanaf het dak heb je een schitterend uitzicht over het uitgaansstrand Playa den Bossa, en verderop verheft de hoge stad, of D’Alt Villa zich beschermd door de massieve stadswal. De piratentorens op het eiland en de stadswal zijn ontworpen door de Italiaanse Architect  Calvi, in de 16e eeuw. Dit ontwerp diende als voorbeeld voor torens die langs de gehele Mediterrane zijn gebouwd en die uiteindelijk zelfs de Zuid Engelse en Ierse kusten moesten beschermen. Als de piraten in zicht kwamen werd de bevolking gewaarschuwd met een luide kreet, de Uc, werden vuren gestookt op de torens en luidden de kerken hun klokken. Door dit systeem was het hele eiland binnen een uur gewaarschuwd, en konden boeren en vissers vluchten naar nabijgelegen grotten, de torens en binnen de ommuurde stad.
Enkele van die grotten vindt je als je vanaf de toren op Playa den Bossa rechtsaf loopt, eerst langs enkele huizen tot aan de huisjes voor de vissersboten (El Barracas). Vanaf hier leidt een redelijk stijl bergpad je omhoog naar de top van de eerste heuvel met een nog mooier uitzicht op de baai en de toren. Aan de andere kant zijn er aan de kust enkele grotten te vinden die goed met een kano te exploreren zijn. Het pad slingert over enkele heuvels en komt uiteindelijk uit bij het meest Zuidelijke kleine strandje van Ibiza, een waar paradijsje waar je zelfs in de drukke zomer niet gestoord zal worden. Dan volgt nog een schitterend uitzicht vanaf de laatste heuveltop. Vanaf hier is Formentera heel goed te zien op een heldere dag, met drie kleine eilandjes ervoor. Het grootste eiland werd vroeger veel gebruikt door Varkenssmokkelaars, en heet daarom  Illa de Porc. Het zwarte Varken van Formentera was erg in trek op Ibiza omdat er uitbetaald werd in kilogram en niet per stuk. De smokkel was een riskante business want als je gepakt werd kon je opgehangen worden als afschrikwekkend voorbeeld op het kleinste eilandje ernaast, Illa des Penjats. Vanaf het uitzichtpunt is ook goed de uiterste noordpunt van het park te zien, de piratentoren van Salinas aan het einde van het langgerekte strand van Untitled-1Salinas., de Torre de ses Portes.  Via Es Cavallet lopen we langs de zoutpannen terug naar st. Fransesc en is het genieten van de vaak spectaculaire zonsondergang. We passeren een dorpje met kerk dat speciaal voor de zoutwerkers gemaakt is rond 1800. Ook is hier duidelijk het hydraulische systeem te zien met een waterrad dat door de moren is geïntroduceerd op Ibiza. Vanaf drie punten werd zeewater de zoutpannen ingesluisd gebruik makend van het waterrad, hoogteverschillen en de kanalen. Een deel van de oogst van zo’n 60.000 ton wit zout ligt midden in de zoutvelden als een besneeuwde heuvel.

Niet ver van Salinas ligt de ommuurde stad die door Phoeniciers, Carthagenen, Romeinen, Visigoten, Vikingen, Moren en Christenen gewonnen en vaak ook weer verloren is. In 1228 stuurde de Koning van Aragon en Italiaanse Christelijke Nobelen uit Pisa een vloot van 500 schepen met 20.000 man naar het eiland om een einde te maken aan de Arabisch-Moorse Hegenomie van 333 jaar op Ibiza. Op het Spaanse vasteland was het Moorse rijk door interne machtsstrijd al uit elkaar gevallen en viel alleen nog Denya onder het Kalifaat.
De Moren waren een zegen geweest voor Ibiza na de donkere tijden met een willekeur aan brute en gewelddadige bezetters zoals de Vandalen, Vikingen en Noormannen. De Moren kwamen met een intelligent hydraulisch systeem met water en windmolens voor de vele terrassen dat de landbouw en zoutwinning voorgoed verbeterde. Ook namen zij de Amandelboom, Citrusboom, en Palmboom mee. Yabisa Medina, zoals de Moren de stad noemden viel na 28 dagen. Meteen verslapte de aandacht voor Ibiza bij de nieuwe Christelijke Nobelen uit Catalonië die Ibiza in 4 streken of Cuatrons verdeelden, vanwege een volgende 8 maanden durende strijd om Mallorca. Ibiza werd eigenlijk leeggeplunderd achtergelaten. Deze situatie maakte het voor de overgebleven Moren mogelijk een nieuwe geheime nederzetting te bouwen op de ruigste kliffen van Ibiza, die zij Cala Dalbarca noemden, de rots die water bevat in het Arabisch. Aan de voet van deze kliffen waren  bronnen ontdekt met zoet water en er werd zelfs een lage verdedigingswal gebouwd waar de wacht gehouden werd. Dit deel van Ibiza werd waarschijnlijk ook gekozen omdat het moeilijker te bereiken was voor de piraten en vanwege het gebrek aan boeren. Het dichtstbijzijnde dorpje tegenwoordig is Sant Mateu, bekend van de wijnvelden in de vallei met enkele bodega’s die eigen Ibicenco wijn produceren.

DalbarqueUitzicht vanaf de verloren stad

De geheime stad is vanaf St. Mateu te bereiken langs een landelijk slingerend bospad dat aan de Westkant over de hoge klif loopt. Dan volgt een dal maar als je de moeite neemt langs een klein paadje door struiken en laag groeiende pijnbomen en naaldbomen naar de kust te lopen kom je uit op een eerste platform met een Koninklijk uitzicht. In de verte rijst stijl de enorme klif uit de zee die de Moren kozen voor hun hide away. Het pad volgt verder door een dal en dan klim je omhoog naar de overblijfselen van de nederzetting. Er zijn nog delen over van de oude stenen wal, en boven op de klif zijn structuren van vierkante stenen huizen te zien. Deze top van de klif bestaat uit enorm grote ronde stenen, soms met een diameter van meer dan 10 meter. Op deze bolvormige stenen kon natuurlijk niet gebouwd worden, maar meer aan de kust en tussen de stenen zijn de restanten van de huisjes te vinden. Het uitzicht is fenomenaal en als je dit gebied verkend begin je te begrijpen waarom de Moren hierheen vluchtten. Het is een van de hoogste kliffen in de omgeving, met een geïsoleerde ligging, onmogelijk te bereiken vanaf de zee. Vanwege de hoogte zijn alle vijanden die een poging wagen de stad te benaderen van verre al te zien. De vraag is eigenlijk of deze stad überhaupt ooit ontdekt is door de Christenen, en op welk moment de stad verlaten is. Was dit door een verloren strijd, of nam de hoop in die lange tijd af op een Moorse herovering van heel Ibiza ?

In de uiterste Zuid West hoek van het eiland ligt de indrukwekkende rotsformatie Es Vedra en Es Vedranell. Er gaat een onbeschrijfelijke aantrekkingskracht en schoonheid uit van Es Vedra. Telkens als ik de hoek om rij en de top boven de heuvels zie uitsteken stokt mijn adem even. De derde magnetische plek op aarde. Ik woon er nu drie jaar recht tegenover en heb talloze adembenemende zonsondergangen gezien, dolfijnen die spelen tussen de kliffen en Es Vedra, stormen met metershoge golven en de zee die altijd weer rustig wordt, een blauwe spiegel waarin de wolken plekken roze, lichtblauw en grijs spiegelen door het weerkaatsende zonlicht
Het is een groot geschenk om in dit natuurpark te wonen, te genieten van de stilte, de zuivere lucht en de elementen elke dag te voelen. Het heeft mij ertoe gebracht om hier retraites te organiseren, om deze schoonheid te delen.
Op astrologische keerpunten zoals de zonnewende, volle maan of 21-12-2012 verzamelen grote groepen mensen zich op het uitkijkplatform en voeren ceremonies uit. Op andere dagen zijn er bruiloften in het wit, soms filmopnamen en meestal gewoon de toeristen die de zonsondergang komen bekijken.
In de winter en lente wandel ik graag vanaf dit platform naar het strand van Cala D’hort wat in de dieper gelegen Westelijke baai ligt. Dit strand biedt een spectaculaire uitzicht op Es Vedra en is in de zomer dan ook dagelijks vol. In de maanden voor die drukke zomer is er vaak niemand te bekennen en volg ik het klif pad helemaal naar beneden. Ondanks de harde grond hier, afgewisseld met zachte zandsteen zijn er de karakteristieke muurtjes en terrassen te vinden die op vroegere bebouwing wijzen. Zelfs hier hebben boeren het land gecultiveerd en amandelbomen en vijgenbomen geplant. Het pad loopt langs een klein dal dat afloopt naar de kliffen en dat verdeeld is in steeds kleiner wordende terrassen. Op een hoger gelegen terras staat een eenzame vijgenboom, de oude grijze takken kronkelen door elkaar en maken hun gebed naar de hemel. De boeren knipten vaak de eerste takken van de boom af om de boom horizontaal te laten groeien. De grotere takken werden ondersteund met stokken en de vijgenbomen konden op deze wijze een diameter van wel 30 meter bereiken.
Het pad loopt verder over grotere terrassen die begrenst worden door een rij vakantie villa’s die alleen in de zomer enkele weken worden bewoond. Dan buigt het pad weer af naar de klif en door de bijna gifgroene pijnbomen ontsluit zich het doorzichtige heldere lichtblauwe water. De lichtere plekken geel zand zijn makkelijk te zien tussen de donkere rotsen op de zeebodem. Links steekt Es Vedra statig uit het water en rechts is al het strand te zien. Een brede zoom zand uitlopend in een steile klif met onderaan de karakteristieke Baraccas. Aan het einde waar de klif om de hoek verdwijnt is een restaurant op de rosten gebouwd, Es Boldado.  Het loont zeer de moeite over het strand te lopen helemaal langs de boothuisjes tot aan dit einde waar stenen trappen bijna vanuit de zee omhooglopen naar de ingang van het restaurant. Vanaf de trappen is de baai in haar totaliteit te bewonderen met als contrast de groene heuvels die oprijzen achter het strand en de twee restaurants die direct aan het strand liggen. Vanaf dit punt kan ik zelfs helemaal bovenaan op de klif rechts bijna mijn huis zien liggen. Teruglopend kan ik vaak niet de verleiding weerstaan om een duik in het heldere water te nemen.
CalaDhortHet strand van Cala Dhort in de winter

Voor het absoluut meest spectaculaire uitzicht op Es Vedra, Atlantis en Cala D’hort en zelfs de baaien van Cala Carbo tot aan Cala Compte benaderen we de kliffen vanaf de andere kant, vanaf het kleine dorpje Es Cubells. De kerk van Es Cubells is bijna aan de rand van de klif gebouwd en de witte kalk schittert in de winterzon. Vanaf hier is de weg goed te zien die zich als een slang over de hoge kliffen slingert met onderaan op het minder steile gedeelte achter pijnbomen en muren verscholen enkele van de duurste Villa’s op het eiland. Het contrast van dit kapitaal met de slechte staat van de smalle toegangsweg met scheuren en gaten is dan ook groot, maar dit past op een prettige manier bij Ibiza. Soms lijkt het alsof het gebrek aan luxe qua infrastructuur het extravagante camoufleert. Het helderblauwe water, de witte villa’s die her den der zichtbaar zijn en de slingerende weg doen sterk aan een miniatuurversie van de Cote D’ázur denken. Het geheel heeft dezelfde nonchalant rijke uitstraling in de gratis luxe van het zachte mediterrane licht.

Vanaf een van de laatste Villa’s langs de kliffen bij Es Cubells volgen we een smal klifpaadje in een bocht over de rotsachtige heuvel die stijl vanaf het pad verder omhoog rijst. Eerst stijgt het pad licht en en worden we geflankeerd door de karakteristieke pijnbomen, rozemarijnplanten, peperplanten en andere groene struiken. Als het pad weer ligt daalt zijn we bijna om de hoek en dan gebeurt het. Opeens ontsluit zich een paradijselijke baai met helderblauw water dat ergens in het midden in tweeën wordt gesneden door een steiger die bijna op het water lijkt te zweven. Een klein zandstrand vangt de heldere zee op en loopt over in een rij Barraccas. Wat opvalt is dat her en der voor deze huisjes spullen van de vissers verspreid liggen. Stapels netten, emmers en haken duiden op weinig bezoek op dit geïsoleerde paradijsje. De huisjes worden afgewisseld met kleinere vissersbootjes die op de kant zijn getrokken en er al een eeuwigheid lijken te liggen. Door de hitte zitten er scheuren in het hout en zijn er van de verf alleen nog wat schilfers over.
Achter de huisjes werpt de steile heuvel haar schaduw vooruit. Het kleine paadje loopt onder grote pijnbomen omhoog, eerst nog geleidelijk maar later steiler als een slang kronkelend naar de zon die zich al in de namiddag al verschuild achter de rotsen in de hoogte. Als we bijna boven gekomen nog een laatste blik naar beneden werpen zien we alleen een klein strookje geel strand en het Goddelijk blauwe water met daarin donkere plekken, de Posidonia die op de bodem groeit en het zeewater zuivert.
Dan volgt onze weg verder omhoog. Eerst nog langs een luxe Villa van een Franse kunstenares waar aan de infinity pool ooit de Rolling Stones en Mike Oldfield pootje badend zich verwonderde over de ongereptheid van deze plek. We volgen de enige toegangsweg tot deze Villa, een breed slingerend zandpad verder omhoog totdat we weer naar beneden geleid worden. Dan, op het moment dat ons rechts een bijzonder uitzicht op Salinas en zelfs Ibiza ons wordt gegund slaan we een klein rotspaadje in dat achter een elektriciteitsmast begint.
Dit pad leid ons eerst nog door een dichtbegroeide Vallei en dan stijgt het pad naar de mooiste uitzichtpunten van het eiland. Achter ons zakt de vallei in de vergetelheid en al bijna openbaren nieuwe werelden zich voor ons. Als het paadje in de buurt van de steile klifrand komt stopt opeens ons hart bij het zien van het volgende bijna onbeschrijfelijke uitzicht:
vedraNiet alleen ligt in de diepte duidelijk zichtbaar het legendarische Atlantis, verderop in zee verheft zich op majesteitelijke wijze de bekendste Rots van Ibiza : Es Vedra. Het lijkt erop dat we zelfs hoger zijn geklommen dan de 386 meter hoge Koninklijke Vedra, en dit klopt ook. En dan zien we opeens op de kliffen die stijl vanaf Atlantis omhoog lopen de piraten wacht toren, de Torre de Savinar. Meestal is dit het eindpunt voor toeristen qua uitzicht op Es Vedra, en wij zijn letterlijk een niveau hoger gekomen en ons zicht omvat al dit schoons. Maar hier houdt het nog niet op. Ook rechts ontvouwt zich een heerlijk panorama met in de verte het eiland voor Cala Compte, La Conegero, maar daarvoor de baaien van Cala Dd’Hort en Cala Garbo.
Je voelt je letterlijk hier on top of the world, als adelaars in het nest.  Een geweldige plek voor een uitgebreide lunch met Cava, maar niet teveel want we moeten nog omlaag. Deze afdaling  gaat via het grote zandpad bij de elektriciteitsmast verder omlaag en via enkele kleine wandelpaadjes zijn we weer terug bij het witte kerkje en de landelijke rust van Es Cubells. Maar met op ons warm gekleurde gezicht een voldane glimlach en in onze herinnering het hemelse panorama. Tijd voor een Canya !

© Lucien Lecarme , januari 2015

254 thoughts on “Ongerept Ibiza

 1. Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your web site is wonderful, as well as the content!

 2. You made some first rate points there. I looked on the web for the difficulty and found most people will go along with with your website.

 3. Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is great, let alone the content!. Thanks For Your article about sex.

 4. Marvelous, what a website it is! This web site gives useful information to us, keep it up.

 5. That is a really very good go through for me, Should admit that you just are one particular of the best bloggers I ever saw.Thanks for posting this informative write-up.

 6. I will immediately snatch your rss feed as I can not to find your email subscription hyperlink or newsletter service. Do you ave any? Kindly permit me recognize so that I could subscribe. Thanks.

 7. Wow! This can be one particular of the most helpful blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Wonderful. I am also a specialist in this topic so I can understand your hard work.

 8. Very nice info and straight to the point. I am not sure if this is actually the best place to ask but do you people have any ideea where to employ some professional writers? Thx

 9. Wonderful work! This is the type of info that should be shared around the web. Shame on Google for not positioning this post higher! Come on over and visit my web site. Thanks =)

 10. Terrific work! This is the type of information that should be shared around the internet. Shame on Google for not positioning this post higher! Come on over and visit my web site. Thanks =)

 11. Wow! This can be one particular of the most helpful blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Wonderful. I am also a specialist in this topic so I can understand your hard work.

 12. You ave made some really good points there. I checked on the net for more info about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

 13. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I ave joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I have shared your website in my social networks!

 14. Everything is very open with a clear clarification of the
  challenges. It was definitely informative. Your website is extremely helpful.
  Thanks for sharing!

 15. Some truly good content about this web website, appreciate it for info. A conservative can be a man which sits and also thinks, mostly sits. by Woodrow Wilson.

 16. Thanks a lot for sharing this with all of us you actually know what you are talking about! Bookmarked. Kindly also visit my web site =). We could have a link exchange arrangement between us!

 17. I know this web page provides quality dependent articles and additional material, is there any other website which presents such information in quality?

 18. Attractive section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital
  to assert that I get actually enjoyed account your blog posts.
  Anyway I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently fast.

 19. Please let me know if you’re looking for a author for your blog.
  You have some really great posts and I believe I
  would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some articles for
  your blog in exchange for a link back to mine. Please blast me an e-mail if interested.
  Cheers!

 20. Simply wish to say your article is as astounding. The clearness to your
  submit is just nice and i could suppose you’re knowledgeable in this
  subject. Well along with your permission allow me to grasp your feed to keep up to date with
  forthcoming post. Thank you 1,000,000 and please
  carry on the rewarding work.

 21. IaаАа’б‚Т€ТšаЂаŒаАа’б‚Т€ТžаБТžd ought to seek advice from you here. Which is not something I do! I love reading an article that could make individuals feel. Also, several thanks permitting me to comment!

 22. It’а†s really a nice and helpful piece of information. I’а†m satisfied that you just shared this helpful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 23. It’s really a nice and helpful piece of info. I’m satisfied that you shared this helpful information with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

 24. Tremendous things here. I am very happy to see your article. Thanks a lot and I am taking a look ahead to contact you. Will you kindly drop me a mail?

 25. You, my pal, ROCK! I found exactly the information I already searched everywhere and just couldn at locate it. What an ideal web-site.

 26. Excellent site you’ve got here.. It’s difficult to find quality writing like yours
  nowadays. I seriously appreciate individuals like you!
  Take care!!

 27. Sites we recommend Excellent blog here! Also your website loads up fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as quickly as yours lol

 28. I’а†ve recently started a web site, the information you offer on this site has helped me greatly. Thanks for all of your time & work.

 29. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I ave joined your rss feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I ave shared your site in my social networks!

 30. It’а†s actually a great and helpful piece of information. I am happy that you shared this useful info with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

 31. Wow that was odd. I just wrote an extremely long comment but after I clicked submit my comment didn at appear. Grrrr well I am not writing all that over again. Anyway, just wanted to say great blog!

 32. You can certainly see your enthusiasm in the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who aren at afraid to say how they believe. Always go after your heart.

 33. themselves, specifically considering the truth that you just may possibly have completed it if you ever decided. The pointers also served to supply an excellent approach to

 34. I’m amazed, I must say. Rarely do I come across a blog that’s both educative and amusing, and let me tell you, you
  have hit the nail on the head. The problem is something which too
  few folks are speaking intelligently about. Now i’m
  very happy I came across this during my search for something concerning
  this.

 35. Right now it looks like BlogEngine is the preferred blogging platform available right now.
  (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

 36. you are really a good webmaster. The site loading speed is incredible. It seems that you are doing any unique trick. Also, The contents are masterpiece. you ave done a wonderful job on this topic!

 37. Hi there everybody, here every one is sharing such familiarity, thus it’s good
  to read this weblog, and I used to visit this blog everyday.

 38. I just want to say I am beginner to weblog and really loved your web blog. Likely I’m planning to bookmark your website . You actually come with impressive articles and reviews. Many thanks for sharing your blog.

 39. Thank which you bunch with regard to sharing this kind of with all you genuinely admit a minute ago what you are speaking approximately! Bookmarked. Entertain also obtain guidance from my web page

 40. After I originally left a comment I appear to have
  clicked the -Notify me when new comments
  are added- checkbox and now every time a comment is added I get 4
  emails with the same comment. Is there a way you can remove me from that service?
  Cheers!

 41. Its hard to find good help I am constantnly proclaiming that its hard to find quality help, but here is

 42. I blog frequently and I truly thank you for your content.
  Your article has really peaked my interest. I will take a note
  of your website and keep checking for new information about once a week.
  I subscribed to your RSS feed too.

 43. running off the screen in Opera. I am not sure if this is a formatting issue or something to do with web browser compatibility but I thought I ad post to let you know.

 44. Just got a Blogger account, it works good, but how do I find different users blogs I like with search. I remember there is a way, but I am not seeing it now. Thanks for your help..

 45. I appreciate, cause I found exactly what I was looking for. You’ve ended my four day long hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye

 46. What i don’t understood is if truth be told how you’re no longer really much more neatly-preferred than you may be right now. You are so intelligent. You recognize thus significantly relating to this topic, produced me for my part imagine it from a lot of various angles. Its like women and men are not interested until it is one thing to do with Girl gaga! Your personal stuffs nice. At all times handle it up!

 47. Its hard to find good help I am regularly proclaiming that its difficult to find good help, but here is

 48. I really like your writing style, superb info, regards for posting :D. “Freedom is the emancipation from the arbitrary rule of other men.” by Mortimer Adler.

 49. Normally I do not learn post on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to take a look at and do so! Your writing taste has been surprised me. Thanks, very nice post.

 50. Greetings! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I really enjoy reading your articles. Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover the same subjects? Many thanks!

 51. Greetings! I know this is kinda off topic but I was
  wondering if you knew where I could find a captcha plugin for my comment form?

  I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding
  one? Thanks a lot!

 52. I have seen many useful factors on your web page about personal computers. However, I have the impression that notebooks are still less than powerful sufficiently to be a wise decision if you generally do jobs that require lots of power, such as video croping and editing. But for website surfing, word processing, and many other popular computer work they are just great, provided you don’t mind the small screen size. Thank you for sharing your ideas.

 53. hey there and thanks on your info – I have certainly picked up something new from right here. I did then again experience some technical issues the use of this website, as I experienced to reload the web site a lot of times previous to I may just get it to load correctly. I have been thinking about if your web hosting is OK? No longer that I’m complaining, but sluggish loading circumstances instances will very frequently affect your placement in google and can damage your high quality ranking if advertising and ***********|advertising|advertising|advertising and *********** with Adwords. Anyway I’m including this RSS to my e-mail and could look out for a lot extra of your respective interesting content. Ensure that you update this again very soon..

 54. Normally I do not read article on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to check out and do it! Your writing taste has been amazed me. Thank you, very nice post.

 55. I was just seeking this info for some time. After six hours of continuous Googleing, finally I got it in your web site. I wonder what’s the lack of Google strategy that do not rank this type of informative sites in top of the list. Generally the top websites are full of garbage.

 56. you are actually a excellent webmaster. The web
  site loading pace is amazing. It sort of feels that you’re doing any distinctive trick.
  Moreover, The contents are masterpiece. you have performed
  a great task in this topic!

 57. Whats Happening i am new to this, I stumbled upon this I’ve found It absolutely helpful and it has aided me out loads. I hope to contribute & aid other users like its aided me. Good job.

 58. I do not even know how I stopped up right here, however I assumed this post was great. I do not recognize who you’re however definitely you are going to a well-known blogger in the event you aren’t already 😉 Cheers!

 59. Fantastic items from you, man. I’ve consider your stuff prior to and you’re just too excellent. I really like what you’ve received right here, really like what you are saying and the way in which by which you say it. You make it enjoyable and you continue to care for to keep it wise. I cant wait to learn far more from you. This is actually a terrific site.

 60. you’re actually a just right webmaster. The site loading pace is incredible. It seems that you are doing any unique trick. In addition, The contents are masterpiece. you have performed a fantastic task on this matter!

 61. Hello There. I found your blog using msn. This is a really well
  written article. I will make sure to bookmark it and come back to read more of your
  useful information. Thanks for the post. I will certainly
  return.

 62. The next time I learn a blog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I imply, I know it was my choice to read, but I actually thought youd have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about something that you could possibly repair in case you werent too busy on the lookout for attention.

 63. Thank you, I’ve recently been looking for info about this subject for ages and yours is the greatest I’ve found out till now. But, what concerning the conclusion? Are you sure concerning the supply?

 64. I like what you guys are up also. Such smart work and reporting! Carry on the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my site :).

 65. Ita??a?аАа’аАТ‚аЂ s actually a great and helpful piece of info. I am satisfied that you simply shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

 66. I am extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one today..

 67. My spouse and I stumbled over here from a different web address and thought I should check things out. I like what I see so now i’m following you. Look forward to looking into your web page for a second time.

 68. This very blog is obviously awesome and diverting. I have found a lot of interesting tips out of this blog. I ad love to go back over and over again. Thanks a lot!

 69. hi!,I love your writing very so much! proportion we communicate extra about your post on AOL? I need a specialist on this area to resolve my problem. May be that is you! Looking forward to look you.

 70. Thanks a bunch for sharing this with all of us you actually realize what you’re talking about! Bookmarked. Please additionally talk over with my site =). We can have a hyperlink exchange arrangement between us!

 71. I like this site so much, saved to fav. “Respect for the fragility and importance of an individual life is still the mark of an educated man.” by Norman Cousins.

 72. I not to mention my buddies have been taking note of the nice things located on your web page then the sudden developed a horrible feeling I never thanked the website owner for those secrets. These guys were consequently excited to read them and have in effect quite simply been making the most of these things. Thank you for turning out to be indeed helpful as well as for deciding upon this sort of cool subjects millions of individuals are really desirous to understand about. My honest apologies for not expressing gratitude to you sooner.

 73. I liked up to you will obtain performed proper here. The cartoon is tasteful, your authored material stylish. however, you command get bought an shakiness over that you wish be turning in the following. sick without a doubt come further beforehand once more as precisely the same just about a lot incessantly within case you protect this increase.

 74. There’s noticeably a bundle to learn about this. I assume you made sure good points in features also.

 75. Greetings! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at alternatives for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

 76. Pretty great post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I’ve really enjoyed browsing your weblog posts. After all I’ll be subscribing for your rss feed and I hope you write again very soon!

 77. Hello there! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at alternatives for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

 78. Hi there everyone, it’s my first go to see at this site, and piece of writing is genuinely fruitful in support of me, keep up posting such content.

 79. Excellent read, I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he just bought me lunch as I found it for him smile So let me rephrase that: Thank you for lunch! “To be 70 years young is sometimes far more cheerful and hopeful than to be 40 years old.” by Oliver Wendell Holmes.

 80. Regards for helping out, fantastic information. The laws of probability, so true in general, so fallacious in particular. by Edward Gibbon.

 81. Along with almost everything which seems to be building throughout this particular subject matter, many of your viewpoints are actually very radical. Nonetheless, I beg your pardon, but I can not give credence to your whole suggestion, all be it radical none the less. It looks to me that your opinions are actually not entirely rationalized and in actuality you are your self not completely confident of your argument. In any case I did take pleasure in examining it.

 82. Thanks for the points shared in your blog. Another thing I would like to convey is that fat reduction is not information on going on a dietary fad and trying to lose as much weight as you can in a couple of days. The most effective way to shed pounds is by taking it little by little and obeying some basic tips which can assist you to make the most from a attempt to lose fat. You may learn and be following these tips, however reinforcing expertise never affects.

 83. F*ckin’ tremendous things here. I’m very glad to see your post. Thanks a lot and i am looking forward to contact you. Will you please drop me a e-mail?

 84. Greetings! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

 85. I was suggested this web site by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem. You are wonderful! Thanks!

 86. Hi there. I discovered your site by the use of Google while searching for a related topic, your website got here up. It appears to be good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 87. I like this post, enjoyed this one thanks for posting. “Abortion is advocated only by persons who have themselves been born.” by Ronald Reagan.

 88. Hi there. I discovered your site by the use of Google at the same time as searching for a comparable matter, your web site came up. It appears great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 89. Thanks a lot for providing individuals with an extraordinarily terrific chance to read critical reviews from this blog. It is often so pleasurable and also full of fun for me personally and my office mates to visit your website minimum thrice a week to study the fresh stuff you have got. And of course, I am just at all times happy with the great hints served by you. Certain two ideas in this post are essentially the most beneficial we have had.

 90. Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and web stuff and this is really annoying. A good web site with interesting content, this is what I need. Thank you for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 91. Hiya, I am really glad I have found this info. Today bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is really frustrating. A good blog with interesting content, that’s what I need. Thank you for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 92. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and web stuff and this is really annoying. A good website with interesting content, that is what I need. Thank you for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 93. Awesome post. I’m a normal visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I will be a regular visitor for a really long time.

 94. Hiya, I’m really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and net stuff and this is really irritating. A good web site with interesting content, that’s what I need. Thank you for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 95. hi!,I like your writing very a lot! percentage we keep in touch more about your post on AOL? I need a specialist in this area to solve my problem. May be that’s you! Having a look forward to peer you.

 96. I just could not leave your site before suggesting that I extremely loved the standard information an individual provide for your guests? Is gonna be again incessantly to check out new posts.

 97. Hi there. I discovered your site by means of Google even as looking for a related subject, your site got here up. It seems to be good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 98. Awesome post. I am a regular visitor of your blog and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a regular visitor for a long time.

 99. Awesome write-up. I’m a normal visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I will be a regular visitor for a long time.

 100. Awesome post. I am a regular visitor of your blog and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I’ll be a regular visitor for a long time.

 101. Hi there. I discovered your website via Google even as searching for a related subject, your web site came up. It appears great. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 102. Awesome write-up. I am a regular visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I’ll be a regular visitor for a long time.

 103. Awesome write-up. I am a regular visitor of your site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a regular visitor for a long time.

 104. My coder is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on numerous websites for about a year and am concerned about switching to another platform. I have heard great things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress posts into it? Any kind of help would be greatly appreciated!

 105. Hi there. I discovered your site by means of Google even as looking for a comparable subject, your web site got here up. It appears great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 106. Hey there. I found your website via Google at the same time as looking for a related subject, your site came up. It looks good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *